Skræddersyede kurser til
hele Grønlands erhvervsliv.

8 tips til en vellykket lønforhandling

Her har du vores otte tips til at få mere i lønposen:

 

1. Bombardér chefen med argumenter

Forbered et hav af argumenter og sæt dig for at overbevise chefen med saglige argumenter. Lav aldrig et udspil uden at argumentere for det. Det virker useriøst, og det er pærenemt for chefen at feje det af banen.  

 

2. Find dine styrker og fortæl chefen om dem Hvad gør egentlig dit arbejde unikt? Find frem til, hvad der er særligt ved dit arbejde, og hvilken værdi du tilfører arbejdspladsen. Det gør det meget nemmere for dig at fortælle chefen, hvad du er værd. Mange bryder sig ikke om det, fordi det virker selvhævdende. Men chefer skal holde styr på mange ting og kan ikke altid se, hvad de enkelte medarbejdere tilfører arbejdspladsen - så se det som en service!

 

3. Det handler ikke kun om kroner Gør det klart for dig selv, hvilke alternativer du vil forhandle om, hvis selve lønnen er urokkelig. Det kan for eksempel være længere ferie, julebonus, fri bil, mere fleksible arbejdstider, hjemmearbejdsplads eller noget andet kreativt, som kun du kan finde på. 

 

4. Kend din modparts interesser I en lønforhandling er det afgørende, at du lytter til chefen, og at du er forstående over for dennes overvejelser og synspunkter. Det vil også skabe forståelse den anden vej. Det er samtidig vigtigt, at kende chefens interesser. Kan du tilgodese chefens behov og ambitioner, vil denne være mere tilbøjelig til også at hjælpe dig. 

 

5. Vis engagement En engageret medarbejder, der bidrager med realistiske, gennemtænkte idéer til forbedringer, er mere værd end en medarbejder, der blot gør sit arbejde. Har dit engagement sikret arbejdspladsen en økonomisk gevinst, står du stærkt i en lønforhandling. 

 

6. Sæt din nedre grænse Gør op med dig selv, hvor lavt du vil gå. Og bestem dig for, hvad du vil gøre, hvis lønforhandlingen lader til at ende under din nedre grænse. Her er ultimatummet en mulighed, men træd varsomt og vær klar til at drage konsekvensen, hvis det ikke lykkes.  

 

7. Fremhæv ikke dig selv ved at slå på dine kolleger Når man fortæller chefen om, hvor dygtig og uundværlig man er, er det nærliggende at tilføje, hvor inkompetente og undværlige ens kolleger er. Det er bare ikke et særligt sympatisk karaktertræk. Folk, der gør den slags, er næppe gode for samarbejdet i afdelingen.

 

8. Skab resultater hver dag Hvis du vil have mere i løn, er det en god idé at være en dygtig forhandler, men det er selvfølgelig ikke nok. Du er også nødt til at være en værdifuld medarbejder. Så bestræb dig på at skabe synlige resultater hver eneste dag. 

 

Bliv skrap til forhandlingsteknik! Så tilmeld dig vores kursus Forhandlingsteknik - sådan når du dine mål

Få vores e-bog med 99+1 hemmeligheder
om kommunikation GRATIS!
................................................................................................................................................................................................................................................................................................................
Tilmeld dig og få dit eksemplar af vores e-bog "99+1 tips, tricks og hemmeligheder, der vil ændre din kommunikation", samt jævnlige tips og nyheder, der gør dit arbejdsliv bedre.