Skræddersyede kurser til
hele Grønlands erhvervsliv.

4 nemme kommaregler

- måske redder de en dag dit liv!

Du vil sikkert give mig ret i følgende: Der er måder at dø på, der er mindre fede end andre. Forestil dig for eksempel at dø ved at blive ramt træsko tabt fra toppen af en nedlagt kornsilo i Tarm. Eller at slå hovedet fatalt ved at glide i en splattet tykmælk på Bilkas parkeringsplads.

En lille uskyldig kommafejl kan også blive din banemand, og det ser heller ikke godt ud i nekrologen.

Spot for eksempel forskellen på disse to sætninger:
"Vi skal spise, mor!" "Vi skal spise mor!"

Og bemærk den lille, men vigtige, forskel på disse to sætninger:
Hænges ikke, benådes. Hænges, ikke benådes.

Herunder gennemgår jeg fire nemme kommahuskeregler. Hvis du ikke ORKER at læse dem, men hellere bare vil på kursus, så se mulighederne nederst på siden.

1. Sæt komma før "at", hvis der ikke kommer udsagnsord efter
Mange danskere sætter mere eller mindre bevidstløst komma foran "at". Men reglen gælder faktisk kun, når det ikke efterfølges af et udsagnsord (handlingsord).

2. Sæt komma før "der" og "som", hvis de kan erstatte hinanden
Husk altid at placere et komma før "som" og "der", hvis de to kan skiftes ud med hinanden. Det er en lille huskeregel, som er en stor hjælp for dig, der ikke har det fjerneste begreb om, hvad en "ledsætning" er.

3. Sæt komma før HV-ord
En lige så nem lille huskeregel er, at du skal huske at sætte komma før HV-ord. Nemmere bliver det ikke.

4. Sæt altid komma før "men"
Det er ikke altid, der skal komma foran "men", MEN faktisk er det aldrig forkert at sætte komma før "men". Så undgå unødvendige kommafejl ved blot altid at sætte komma før "men".

Det med småt
Og ja, der er selvfølgelig altid undtagelser, når man stiller det så enkelt op, som jeg gør her. Og ja, der er selvfølgelig også mulighed for at udelade startkomma. Dansk Sprognævn anbefaler for eksempel, at du udelader startkomma, og de holder dermed stædigt (og småskingert) fast i pointerne fra det forældede nye komma. Men det gør vi altså ikke her. Her gør vi som på Danmarks Journalisthøjskole og i de landsdækkende dagblade.

Tag livet af dine kommafejl – én gang for alle!
Vi ER jo en kursusvirksomhed, og vi ER jo lidt nørdede omkring kommunikation og sprog. Derfor har vi selvfølgelig ikke blot ét, men hele fem kurser, der hjælper dig til at aflive dine kommafejl:  
Få vores e-bog med 99+1 hemmeligheder
om kommunikation GRATIS!
................................................................................................................................................................................................................................................................................................................
Tilmeld dig og få dit eksemplar af vores e-bog "99+1 tips, tricks og hemmeligheder, der vil ændre din kommunikation", samt jævnlige tips og nyheder, der gør dit arbejdsliv bedre.