Skræddersyede kurser til
hele Grønlands erhvervsliv.

Hvad betyder en bjørnetjeneste? - Aros Kurser

Er en bjørnetjeneste en stor tjeneste eller en tjeneste, der gør mere skade end gavn? Ordet er et såkaldt pendulord, der er et ord, der først betyder det ene og derefter betyder det stik modsatte.

 

Sådan opstod udtrykket "en bjørnetjeneste"

I en af La Fontaines fabler forsøger en bjørn at fjerne en flue fra sin sovende herres pande. I sig selv en ganske velment handling. Bjørnen bruger imidlertid en stor sten til at fjerne fluen og ender derfor med at slå herren ihjel. Det kunne man måske have sagt sig selv, men det gjorde denne bjørn altså ikke. Og af den grund har vi i dag udtrykket "en bjørnetjeneste", der betyder en velment handling, der ender med at gøre mere skade end gavn.


For 20 år siden brugte Weekendavisen udtrykket om en meget stor tjeneste. Og så havde vi balladen.  

 

Se de fem sjoveste pendulord

Forfordelt: At få mindre end andre  At få mere end andre

Bjørnetjeneste: En skadelig tjeneste  En stor og god tjeneste

Søndagstøj: Fint tøj  Afslappet, behageligt tøj

Ulvetime: Timen mellem nat og gry Timen om eftermiddagen før aftensmad

Udmærket: Ud over det sædvanlige  Ikke noget ud over det sædvanlige

 

Hvorfor anerkender man fejl?

I de danske ordbøger optræder et pendulords to betydninger side om side, og der tages ikke stilling til, om den ene er forkert og den anden rigtig. Man kunne med rette spørge, hvorfor ordbøgerne overhovedet anerkender de fejlagtige måder at bruge et ord på?

Men svaret er, at der ikke findes nogen rigtig og forkert måde at bruge et ord på. Sproget er en levende størrelse, der former sig efter, hvordan det bruges - ikke efter hvordan en række kloge hoveder mener, at det bør bruges. Det er egentlig en meget smuk tanke, ikke?

 

Skab dit eget pendulord!

Et pendulord opstår ved at mange mennesker begynder at bruge det i en modsat betydning, typisk fordi de ikke kender udtrykket ordentligt. En bjørnetjeneste lyder da også som en stor tjeneste. Så hvis du gerne vil være ophav for et nyt pendulord, kan du blot bruge et ord i en modsat betydning og få andre med på vognen, helst et par journalister eller politikere.

Du kunne fx sige "Jeg er ikke den højtråbende og dumsmarte type, jeg er mere beskeden. Du ved, sådan mere kålhøgen og nede på jorden."  

 

Brug for et kursus i dansk grammatik?

Få vores e-bog med 99+1 hemmeligheder
om kommunikation GRATIS!
................................................................................................................................................................................................................................................................................................................
Tilmeld dig og få dit eksemplar af vores e-bog "99+1 tips, tricks og hemmeligheder, der vil ændre din kommunikation", samt jævnlige tips og nyheder, der gør dit arbejdsliv bedre.