Skræddersyede kurser til
hele Grønlands erhvervsliv.

Hvad betyder ordet "Bjørnetjeneste"

Udtrykket stammer fra den franske forfatter La Fontaine’s fabel om en bjørn, der vil jage en flue væk fra sin sovende herres pande. Men i stedet for at beskytte sin herre, kommer bjørnen til at knuse herrens pande. Der er altså tale om et udtryk, der som udgangspunkt refererer til en godmodig handling, men som gør mere skade end gavn for modtageren. I dag har udtrykket imidlertid fået en anden modsatrettet betydning, idet det refererer til en stor tjeneste eller en handling, der er til stor hjælp for nogen.

Ordet "bjørnetjeneste" er på grund af ovenstående blevet et såkaldt ”pendulord”. Det er betegnelsen for et ord, der svinger mellem to modsatrettede betydninger alt efter, hvem man spørger. Det samme gælder for ordet ”forfordele”. Oprindeligt betyder det, at man tilsidesætter nogen eller noget, men i dag bruges det af nogle modsatrettet til at beskrive begunstigelsen af nogen eller noget.


Bliv klogere på det danske sprog:

Online Kommakursus

Lynkursus i korrekturlæsning

Skriv korrekt dansk

Korrekt komma - og de andre tegn

Få vores e-bog med 99+1 hemmeligheder
om kommunikation GRATIS!
................................................................................................................................................................................................................................................................................................................
Tilmeld dig og få dit eksemplar af vores e-bog "99+1 tips, tricks og hemmeligheder, der vil ændre din kommunikation", samt jævnlige tips og nyheder, der gør dit arbejdsliv bedre.