Skræddersyede kurser til
hele Grønlands erhvervsliv.

Nyhedstrekanten - hvad er det?

Nyhedstrekanten viser, hvordan den journalistiske tekst er bygget op:
Nyhedstrekant  

Lær meget mere om journalistik på vores kursus Skriv gode artikler (2 dage)Sådan skal nyhedstrekanten forstås
Den journalistiske tekst begynder med det vigtigste, nemlig selve nyheden. Den fortsætter med en uddybning af nyheden, der går over i baggrunden for nyheden. Herefter kommer sekundært stof. Det vil sige andre sider af sagen eller nyheder, der relaterer sig til hovednyheden. Og til sidst kommer nogle detaljer om nyheden. De afsluttende detaljer er ofte perspektiverende eller humoristiske, hvilket giver teksten en krølle på halen.

Nyhedstrekanten har faldende spændingskurve
Sagt anderledes viser nyhedstrekanten, at en journalistisk tekst har en faldende spændingskurve. Informationerne i teksten bliver mindre og mindre relevante. Og dét er netop det smarte ved den journalistiske tekst: Man kan som læser springe fra når som helst, og man vil stadig tage essensen med sig.

Myte 1: Sådan opstod nyhedstrekanten
Der er flere myter om, hvordan nyhedstrekanten er opstået. Én fortæller om en budbringer, der løb fra Marathon-sletten til torvet i Athen efter sejren over perserne i år 490 f.v.t. Medtaget af krigens strabadser, den stegende sol og løbeturen på 42,195 km (en maraton), han netop havde afsluttet, nåede han at fremstamme ordene "vi vandt", før han sank død om.

Myte 2: Sådan opstod nyhedstrekanten
En anden myte om nyhedstrekantens oprindelse tager sit afsæt i den amerikanske borgerkrig. Under borgerkrigen var der meget sabotage på telegraflinjerne, der var journalistens kommunikationskanal, når han rapporterede fra felten hjem til redaktionen. Da man aldrig helt var sikker på, om linjen forblev åben, begyndte man at telegrafere det vigtigste først:

Vi tabte slaget. Stop. Vi kunne ikke holde linjen og blev lokket i et sønderknusende bagholdsangreb. Stop. Vi mistede 4000 mand og de kun 300. Stop. General Dickens blev skudt af hesten og overlevede ikke. Stop. Hans hund 'Puppy' har det godt.

Følgende kursus lærer dig om nyhedstrekanten:

Skriv gode artikler
Få vores e-bog med 99+1 hemmeligheder
om kommunikation GRATIS!
................................................................................................................................................................................................................................................................................................................
Tilmeld dig og få dit eksemplar af vores e-bog "99+1 tips, tricks og hemmeligheder, der vil ændre din kommunikation", samt jævnlige tips og nyheder, der gør dit arbejdsliv bedre.