Skræddersyede kurser til
hele Grønlands erhvervsliv.

Sådan snyder du din nervøsitet

Nervøsitet kan ødelægge en ellers fremragende og gennemtænkt præsentation. Det er som en mør bøf, du køber hos den rigtige slagter for så at forkulle den på Weberen. Det er synd og skam - men det stopper her!

Her får du fire helt enkle præsentationsteknikker, som kan hjælpe dig til altid at servere en saftig og appetitvækkende præsentation – selvom du er nervøs.


1. Kend din indgang – og kend din udgang

"Du må aldrig gå op på en talerstol uden at vide, hvordan du kommer ned fra den igen."

Det er det første råd, nye retorikstuderende får på universitet. Og du kan bruge rådet til at få en mere sikker præsentationsteknik. Det er tit urealistisk at lære hele din præsentation udenad - selvom det måske ville være meget betryggende. Men du kan gøre noget andet, der ofte virker lige så godt – hvis ikke bedre.

Du kan lære de allerførste og de allersidste linjer udenad. Hvis bare de første tre sætninger sidder helt fast, er du sikker på at komme godt fra start – og så får du selvtillid til resten. Hvis du samtidig har lært dine afsluttende sætninger udenad, så ved du gennem hele din præsentation, hvor du skal ende. Du har dermed et mål at pejle efter, mens du taler dig igennem dit materiale.


2. Kig dem lige i øjnene!

"Tal til én, og du taler til alle. Tal til alle, og du taler til ingen."

Sådan lyder et gammelt ordsprog om øjenkontakt under taler. Det lyder måske angstprovokerende at skulle kigge en person lige i øjnene, mens man taler og er nervøs, men ofte virker det lige omvendt.

Find et venligt ansigt blandt publikum og hold øjenkontakt med denne person, så længe det føles behageligt. Derefter kan du lade dine øjne søge efter endnu en, der ser venlig ud og tage øjenkontakt på ny. Du vil fremstå langt mere nærværende, end hvis du forsøger at kigge på alle på én gang – og samtidig virker det beroligende på dig selv.


3. Du laver ikke fejl - du gør dig erfaringer

"Show me a person who has never made a mistake and I'll show you someone who has never achieved much".

At være okay med at lave fejl er måske det sværeste råd at implementere, men samtidig er det måske det mest effektive til slippe af med sin nervøsitet. Acceptér, at du er på en indlæringskurve, og at det ikke kun er "okay" at lave fejl – det er faktisk direkte nødvendigt, for at du kan bevæge dig opad denne kurve.

Hvis din præsentation ikke går helt efter planen, så se det ikke som en fejl, men som en erfaring, du kan lære noget af og derfor skal være glad for. Vær glad for dine fejl, for de lærer dig at blive bedre. Det er lettere sagt end gjort, men det er en indstilling, som kan hjælpe dig til at blive langt mindre nervøs!


4. Træning, træning, træning

Og nu skal du så øve dig! Det kan du enten gøre på Strøget foran Storkespringvandet eller foran spejlet derhjemme. Men du kan også med fordel øve dig på et kursus, hvor du får målrettede, konkrete råd fra en instruktør. Og sådan nogle kurser har vi i Aros (helt tilfældigvis):

Kursusmulighed 1: Præsentationsteknik med gennemslagskraft
Kursusmulighed 2:  Præsentationsteknik - for særligt nervøse
Få vores e-bog med 99+1 hemmeligheder
om kommunikation GRATIS!
................................................................................................................................................................................................................................................................................................................
Tilmeld dig og få dit eksemplar af vores e-bog "99+1 tips, tricks og hemmeligheder, der vil ændre din kommunikation", samt jævnlige tips og nyheder, der gør dit arbejdsliv bedre.